: : English
     


Luitbouw


Klik hier voor fotoboek luiten Paul Rans

_______________________________________________________________________________________________

   

Foto Ph. Malfeyt


   In de tijd dat ik met Rum zong en speelde, studeerde ik ook klassieke gitaar. Ik merkte dat ik altijd renaissancemuziek speelde op gitaar en besloot dan maar om over te schakelen op luit. Samen met Lieven Misschaert gingen ik in de regel één keer per maand naar Keulen om les te volgen bij Michael Schäffer, een meester op de luit en een zachte mens die veel te vroeg gestorven is.
Door luit te spelen werd mijn interesse opgewekt in de constructie van dit instrument. Hoe werkte dit instrument nu eigenlijk? Ik las er veel over, werd lid van de Engelse Lute Society, keek naar iconografische voorbeelden en bezocht veel musea.
    Mijn eerste praktische kennismaking was een kit van Ian Harwood die ik zonder al te veel moeite in mekaar kreeg, tussenin de drukke toernees met Rum. En dat moedigde mij aan om ermee door te gaan.
Toen Rum het (voor de eerste keer) voor bekeken hield einde 1975, verhuisde ik naar Engeland waar ik dan getrouwd ben. Ik bezocht er het London Early Music Centre heel veel en kon er praten en discussiëren met veel bouwers en uitvoerders waar ik veel van leerde, net zoals op de jaarlijkse Lute Society Summer Schools.
    Het is toen dat ik er echt voor gegaan ben, ik heb mij beter materiaal aangeschaft, heb toonhout gekocht, niet alleen in Engeland maar ook in Duitsland in Erlangen en Bubenreuth, niet ver van Nürnberg. Daar bezocht ik ook het Germanisches Nationalmuseum waar ik de mooie Leopold Widhalm-luit kon opmeten en tekenen.
Ik was ook een regelmatige bezoeker van het Instrumentenmuseum in Brussel, waar ik nog een tekening gemaakt heb van de Matteo Sellas theorbe.

   Op die manier ben ik luitbouwer geworden, eerst in Londen en daarna in Swanage aan de kust in Dorset waar ik ook kon genieten van een zicht op zee en de cliffs. Ik woon nu opnieuw in Dorset, niet ver daarvandaan, in Corfe Castle. Bouwen doe ik niet meer, maar zingen kan ik niet laten ... 


              

Stemsleutels draaien en afwerken, ‘slijpen’ om de juiste vorm te geven en soms ook zwart beitsen.

             

 

 

13-korige barokluit op de werkbank