: : English
     
PAUL RANS

PAUL RANS (zang, luit) nam verscheidene platen op met de groep RUM tijdens de jaren zeventig, gevolgd door een LP met luitspeler Lieven Misschaert, Die Nachtegael int Wilde.
Hij werkte mee aan verschillende BRT producties zoals de Islandsuite, Vive le Geus en De Liedboeken en bracht ook een solo-cd uit, Blame not my lute.

Gedurende elf jaar woonde hij in Engeland, waar hij zich buiten de muziek toelegde op luitbouw.

Terug in België stichtte hij het Paul Rans Ensemble, ingekort tot RANS.
De drie eerste cd’s met kerstliederen, liederen uit het Gruuthuse Hs. en het Antwerps Liedboek brachten heel wat primeurs en werden enthousiast onthaald. De vierde cd “Rans & Flagel: Van Antwerpen tot Parijs/ De la Seine à l’Escaut” kreeg in juli 2002 een CHOC! Van het Franse tijdschrift Le Monde de la Musique.


Naast zijn activiteiten met RANS was hij ook te horen in samenwerking met bv. de Camerata Trajectina, of in hedendaagse combinaties met Het Project van Wouter Vandenabeele, met Gerry De Mol en Didier François, met Trio Viool of Ambrozijn met wie hij in 2003 een cd uitbracht, De Hertog van Brunswyck.


In 2005 kwamen Paul Rans, Wiet Van de Leest en Dirk Van Esbroeck - de drie oorspronkelijke leden van RUM - opnieuw samen in een samenwerking met Laïs in het programma Thalassa! Thalassa! en ook voor een aantal andere projecten. Maar het noodlot wilde dat Dirk Van Esbroeck op 23 mei 2007 het leven moest laten. Zijn muzikale vrienden zorgden voor een aantal ontroerende hommages en de grote belangstelling van het publiek maakten duidelijk hoe geliefd Dirk was.

Voor Kerstmis 2008 stonden er 'Carols en Kerstliederen' op het programma , een Vlaams-Britse samenwerking tussen Rans & Coope, Boyes & Simpson met Fi Fraser, Jo Freya & Georgina Boyes. In deze ontmoeting tussen Vlaamse en Britse culturen krijgen Vlaamse kerstliedjes een Engels tintje en Engelse ‘carols’ een Vlaams aureool.
In januari 2009 verscheen de nieuwste cd van Rans & Flagel, Drie oorlogstaferelen / Trois tableaux de guerre / Three Scenes of War (Fréa Records MWCD 4061) en die werd meteen al onthaald op heel lovende kritieken.
Paul Rans en zijn oude Rum-kompaan Wiet Van de Leest traden tijdens de hommageconcertten voor Dirk Van Esbroeck op met zanger Marc Hauman en gitarist Jokke Schreurs. Dit bracht hen ertoe samen een nieuw programma uit te werken: A la Rum.


Van 1985 tot 2005 presenteerde Paul Rans het Engelstalig programma Music from Flanders op RVI en van 1993 tot februari 2009 was hij ook producer/presentator wereldmuziek bij Radio 3, nu KLARA. In februari 2009 nam hij afscheid van zijn radiowerk en zijn vertrouwde programma 'Hemel & Aarde', maar ondertussen heeft hij de draad weer opgenomen met de luitbouw en woont hij opnieuw in Dorset, Engeland.

En uiteraard blijft hij zingen en spelen ...

Download een langere bio:

Paul Rans Bio XL


Korte bio's van muzikanten met wie Paul Rans samenwerkt of samengewerkt heeft vind je in 'Samenwerkingen', onderaan de pagina.